S a a c K
 
 
Clip

Het maken van de clip bij ‘Do brûst’

Terwijl ik het nummer ‘Do brûst’ schreef had ik er in mijn hoofd steeds al filmbeelden bij. Het idee om een clip te maken was geboren! 
Ameland was de beste locatie voor de clip omdat daar het vliegveld ’Ameland Airport Ballum’ is, en natuurlijk zee en strand. 

Het idee achter de clip eist mooi weer en dat is natuurlijk in Nederland niet iets waar je zonder meer vanuit kunt gaan. Toen Piet Paulusma goede vooruitzichten aankondigde hebben we dan ook het ijzer gesmeed op het heetste punt; hals over kop vertrokken we met een groepje van zes personen ergens in november 2007 naar Ameland. 

We verbleven in ’Western Hotel ‘Zeewinde’. 
Aangekomen in het hotel was het meteen de taak van visagiste/hairdresser Nynke om de make-up en de hairstyling te verzorgen, dus beurtelings zaten we bij haar op de stoel.

Vervolgens zouden de opnames met een snelle boot worden gemaakt. We reden naar de haven waar een sympathieke Amelander ons de keuze bood uit drie boten. 
En toen maar de zee op… Filmer Siep Dijkstra van ’Studio Hitfabryk’ uit Giekerk balanceerde kunstig op het voordek terwijl filmheld Gertjan de boot door de golven sneed. Samen met een heerlijke zon leverde alles prachtige beelden op. 

Vervolgens togen we naar het vliegveld bij Ballum. Ook hier kregen we weer alle medewerking. De acteur/piloot had al een tijdje gewacht maar dat bleek hem niet te deren. De piloot is er in geslaagd het vliegtuig zo door de lucht te laten gaan dat er indrukwekkende beelden konden worden gemaakt. Nog wat opnames langs de geparkeerde vliegtuigjes en dat was het. 

Met genoeg materiaal bij het vliegveld begaven we ons naar het strand waar we gingen filmen met de ondergaande zon op de achtergrond. Ook deze keer was het weer een supervriendelijke Amelander die ons op dit plekje strand had geattendeerd. Het was er adembenemend… Nooit geweten dat Nederland zo romantisch kan zijn. 

De zon kwam steeds lager te staan en zo werd het vanzelf tijd om te stoppen. Filmen blijkt vermoeiend want ieder had het wel gehad zo voor deze dag. We gingen terug naar het hotel om even te relaxen. Een goede maaltijd en een glas wijn maakten de avond af en dat samen met de buitenlucht van de hele dag creëerde dat we echt wel konden slapen. 

De volgende ochtend was het bewolkt. Dit hadden we niet besteld! Gelukkig had de filmploeg allerlei technische snufjes bij zich waardoor ze de indruk konden wekken dat er volop zon was. We moesten weer naar het strand en daarmee kwam de meegebrachte aggregaat toch nog van pas. Op één van de prachtige stranden van Ameland is de zanglijn van ‘Saack’ opgenomen die als een rode draad door de clip loopt.

Al met al heeft Ameland een paar geweldige dagen met uitstekend filmmateriaal opgeleverd. Naast het feit dat we met een gezellige ploegje mensen waren heeft de gastvrijheid van de Amelanders zeker bijgedragen aan het slagen van dit filmavontuur.

We waren er nog niet; een week later hebben we de ‘thuisopnames’ gemaakt. 
De opnames met de piano zijn hier gemaakt, en de z.g. ‘bank- en balkonscenes’. 

Niet lang erna zijn de laatste opnames gefilmd. Hiervoor was er een limousine van Autobedrijf Venema Marssum geregeld. Ook nu weer was de zon ons goed gezind en vergrootte dit onze mogelijkheid een soort glamoursfeer neer te zetten. 

Het filmen was klaar en daarmee het avontuur met ons gezellige team. Het was geweldig te ervaren hoe een klein ploegje mensen zo professioneel èn vriendelijk met elkaar om kon gaan. 

Alles was nog niet voorbij. Al het filmmateriaal moest nog worden gereduceerd tot een clip van vier minuten. Hiervoor heb ik menig uurtje in Studio ‘Hitfabryk’ doorgebracht tot we tevreden waren over het resultaat…

‘SaacK’Het nummer ‘Do brûst’ en de clip bij het nummer heb ik met behulp van vele mensen kunnen realiseren. Ik wil hen graag bedanken voor hun medewerking:


•	Willem Binnema voor je geduld, creativiteit, skills en hulp bij het tot stand komen van het nummer ‘Do brûst’.

•	Siep Dijkstra voor je toewijding, expertise en begrip. Je filmend oog
(letterlijk en figuurlijk) heeft de clip de juiste sfeer weten te geven 

•	Peter voor je ‘verlichtende’ bijdrage 

•	Nynke van der Vegt voor je onbaatzuchtige inzet en kundigheid op het gebied van hairstyling en visagie

•	Myrthe omdat je zo’n ontzettend lief meisje bent!

•	Gertjan Evers voor je geweldige rol als ambitieuze partner, ‘de nieuwe James Bond is geboren’

•	Margriet de Ruyter voor je heerlijke rol als ‘beautiful glamorous lady’,

•	Frits Taekema, voor zijn inzet om als gewiekste zakenman voor de dag te komen. Hoe je je rol speelde, de das en het pak. Alles was overtuigend: ‘shrude businessman’

•	Alle Amelanders die op zo’n geweldige gastvrije manier hun medewerking hebben verleend; het was van ongekend kaliber!

•	Gerrit Venema voor het ter beschikking stellen van één van je imposante limousines

•	Mariët Ystra voor je adviezen op zangtechnisch gebied en de 
‘        All-round-know-it-all’ die je bent.